Wie hebben met de CGR-Gedragscode te maken?

Leveranciers van geneesmiddelen en hun dienstverleners.

Leveranciers van geneesmiddelen dragen verantwoordelijkheid voor het naleven van de CGR Gedragscode. Leveranciers hebben te maken met de drie hoofdthema’s van de Gedragscode:

  • In Hoofdstuk 5 van de Gedragscode vindt u hoe onderscheid wordt gemaakt tussen informatie en reclame over geneesmiddelen, en welke eisen gelden voor informatie en reclame.
  • Er gelden verschillende regels voor beroepsbeoefenaren en niet-beroepsbeoefenaren. Op deze pagina vindt u hier meer informatie over.
  • Op deze pagina staat meer informatie over uitingen tijdens medische congressen.
  • Op deze pagina vindt u meer informatie over uitingen op social media.
  • Bent u voornemens om een uiting te doen maar twijfelt u of het in lijn is met de Gedragscode? Vraag dan advies aan de Keuringsraad. Uitspraken worden anoniem gepubliceerd.
  • Bent u van mening dat een leverancier van geneesmiddelen of andere partij met een uiting over (recept)geneesmiddelen niet binnen de kaders blijft die de CGR daarvoor stelt? Dan kunt u een klacht indienen. Uitspraken worden gepubliceerd.
  • Financiële relaties zijn toegestaan tussen leveranciers van geneesmiddelen enerzijds en zorgprofessionals en zorginstellingen anderzijds, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De voorwaarden worden uiteengezet in Hoofdstuk 6 van de Gedragscode. Het gaat om financiële relaties in de vorm van dienstverlening, gastvrijheid, kleine geschenken, en sponsoring.
  • Hier vindt u de maximale uurtarieven die voor dienstverleningsovereenkomsten gelden.
  • Zie in het kader van gastvrijheid, de informatiepagina over sponsoring van congressen.
  • Het is mogelijk om van te voren een adviesuitspraak aan te vragen van de Keuringsraad over een voorgenomen financiële relatie.
  • In Hoofdstuk 7 van Gedragscode staan de regels m.b.t. transparantie. Het gaat om drie vormen van transparantie:
    1) (her)kenbaarheid van relaties en posities;
    2) interne melding bij of voorafgaande goedkeuring van de Raad van Bestuur van een zorginstelling;
    3) openbaarmaking in het Transparantieregister Zorg.
  • Financiële relaties van meer dan € 500,- per jaar moeten worden geopenbaard in het Transparantieregister Zorg (artikel 7.2.1 Gedragscode). Over het algemeen is het bedrijf verantwoordelijk om te melden aan het TRZ. Zie de themapagina over de transparantieregels.

Op de website van het Transparantieregister Zorg (TRZ) staat meer uitleg over welke relaties moeten worden gemeld: Stichting Transparantieregister Zorg – Wat is wel en niet geregistreerd. Hier vindt u meer informatie over het melden van relaties aan het TRZ: Stichting Transparantieregister Zorg – Informatie voor bedrijven.

De Gedragscode is wederkerig. Zorgprofessionals, zorginstellingen en patiëntenorganisaties dragen ook verantwoordelijkheid om te zorgen dat de Gedragscode (en daarmee de wettelijke normen) worden nageleefd. De website Hoeblijfikonafhankelijk.nl geeft meer informatie over de Gedragsregels en waar zorgprofessionals rekening mee moeten houden.

Zorgprofessionals die geneesmiddelen mogen voorschrijven of afleveren.

De Gedragscode is wederkerig. Dat betekent dat zorgprofessionals net als geneesmiddelenbedrijven verantwoordelijk zijn om Gedragscode (en daarmee de wettelijke normen) na te leven. Zorgprofessionals krijgen niet alleen te maken met de gedragsregels voor geneesmiddelen maar ook voor medische hulpmiddelen (de GMH-Gedragscode). De website hoeblijfikonafhankelijk.nl geeft een overzicht van waar zorgprofessionals rekening mee moeten houden onder beide gedragscodes.

Binnen de CGR Gedragscode zijn de volgende onderwerpen in het bijzonder van belang:

  • Hier vindt u de maximale uurtarieven die zorgprofessionals kunnen ontvangen voor diensten verleend aan geneesmiddelenbedrijven.
  • Financiële relaties van meer dan € 500,- per jaar moeten worden geopenbaard in het Transparantieregister Zorg (artikel 7.2.1 Gedragscode). Over het algemeen is het bedrijf verantwoordelijk om financiële relaties jaarlijks te melden aan het TRZ. Als zorgprofessional is het belangrijk dat je de melding van de relatie controleert. In uitzonderlijke gevallen is de zorgprofessional verantwoordelijk om de relatie te melden. Dit moet van te voren worden afgestemd. Zie de themapagina over de transparantieregels.

Op de website van het Transparantieregister Zorg staat meer uitleg over welke relaties moeten worden gemeld: Stichting Transparantieregister Zorg – Wat is wel en niet geregistreerd.

  • Op deze informatiepagina staat meer informatie over het verschil tussen een beroepsbeoefenaar en een niet-beroepsbeoefenaar. Het is belangrijk om dit onderscheid te maken omdat verschillende regels gelden voor beroepsbeoefenaars en niet-beroepsbeoefenaars. Zo mogen beroepsbeoefenaars wel geneesmiddelenreclame te zien krijgen, maar niet-beroepsbeoefenaars niet.

Zorginstellingen, patiëntenorganisaties en patiëntvertegenwoordigers.

De Gedragscode is wederkerig. Wat een geneesmiddelenbedrijf niet mag geven, mag een zorginstelling of patiëntenorganisatie ook niet vragen of in ontvangst nemen.

  • Financiële relaties zijn toegestaan tussen leveranciers van geneesmiddelen enerzijds en zorginstellingen of patiëntenorganisaties anderzijds, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De voorwaarden worden uiteengezet in Hoofdstuk 6 van de Gedragscode. Het gaat om financiële relaties in de vorm van dienstverlening, gastvrijheid, en sponsoring. Zie voor relaties met patiëntenorganisaties in het bijzonder paragraaf 6.6 Gedragscode.
  • In geval van dienstverleningsovereenkomsten met zorginstellingen dan wel patiëntenorganisaties gelden de maximale uurtarieven voor dienst geleverd door een zorgprofessional of patiëntvertegenwoordiger. Hier vindt u de maximale uurtarieven die voor dienstverleningsovereenkomsten gelden.
  • Het is mogelijk om van te voren een adviesuitspraak aan te vragen van de Keuringsraad over een voorgenomen financiële relatie.
  • Voor relaties tussen geneesmiddelenleveranciers en zorginstellingen / patiëntenorganisaties gelden de transparantieregels uiteengezet in Hoofdstuk 7 van Gedragscode. Het gaat om drie vormen van transparantie:
    1) (her)kenbaarheid van relaties en posities;
    2) interne melding bij of voorafgaande goedkeuring van de Raad van Bestuur van een zorginstelling;
    3) openbaarmaking in het Transparantieregister Zorg.
  • Voor zorgprofessionals die gelieerd zijn aan een ziekenhuis, geldt sinds 1 januari 2024 een meldplicht en een goedkeuringsplicht voor bepaalde financiële relaties. Ziekenhuizen zijn verplicht de benodigde governance in te richten om goedkeuring te kunnen geven. Zie de nieuwsbrief No. 5/2023 over Interne transparantie.
  • Zie de themapagina over de transparantieregels.

De Gedragscode is wederkerig. Zorgprofessionals, zorginstellingen en patiëntenorganisaties dragen ook verantwoordelijkheid om te zorgen dat de Gedragscode (en daarmee de wettelijke normen) worden nageleefd. De website Hoeblijfikonafhankelijk.nl geeft meer informatie over de Gedragsregels en waar zorgprofessionals rekening mee moeten houden.

Derde partijen

Congrespartijen

Congresorganisaties dragen ook gedeeltelijke verantwoordelijkheid om te voorkomen dat tijdens congressen verboden publieksreclame wordt gemaakt. Hierover moeten duidelijke afspraken worden gemaakt met farmaceutische bedrijven.

Zie meer informatie over de verantwoordelijkheid van congresorganisatoren voor het naleven van de Gedragscode op de themapagina’s over medische congressen en over de sponsoring van evenementen.