In 2012 heeft de CGR gedragsregels met betrekking tot de openbaarmaking van financiële relaties aangenomen. Doel van deze gedragsregels is te voorzien in de maatschappelijke behoefte inzicht te kunnen krijgen in de financiële relaties tussen vergunninghouders enerzijds met (samenwerkingsverbanden van) beroepsbeoefenaren, zorginstellingen en patiëntenorganisaties anderzijds. Uitgangspunt daarbij is dat dit inzicht de burger helpt bij de waardering van beroepsbeoefenaren, zorginstellingen en patiëntenorganisaties en diens dienstverlening en/of advisering. Daartoe is een centraal publiek register opgezet waarin de betrokken financiële relaties worden geopenbaard, het Transparantieregister Zorg.  

 

De gedragsregels openbaarmaking financiële gegevens sluiten aan bij het algemene uitgangspunt dat vergunninghouders, beroepsbeoefenaren, zorginstellingen en patiëntenorganisaties transparant zijn over hun relaties die mogelijk kunnen leiden tot belangenverstrengeling (zie artikel 7.1.1 van de Gedragscode). Openbaarmaking van de gegevens is daarmee een noodzakelijke voorwaarde voor de uitvoering van de betrokken financiële relatie en dient op basis van de Gedragscode schriftelijk in de onderliggende overeenkomst te worden vastgelegd. Dit vormt tevens de grondslag voor de verwerking van de persoonsgegevens van de betrokken beroepsbeoefenaren, waarbij deze zelf partij is. De gegevens blijven 3 jaar openbaar, daarna worden deze uit het Transparantieregister Zorg verwijderd. 

Openbaarmaking in Transparantieregister Zorg
7.2.1
  1. In het Transparantieregister Zorg dienen de volgende categorieën financiële relaties als bedoeld in artikel 3.1 onderdeel i openbaar te worden gemaakt: 

    a. dienstverleningsovereenkomsten als bedoeld in artikel 6.3.2 respectievelijk artikel 6.6.4, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de vergoeding van honoraria en van onkosten; 

    b. overeenkomsten inzake de bijdrage in gastvrijheidskosten als bedoeld in artikelen 6.4.6 onder 3 en 6.4.8 onder 2;

    c. sponsoringsovereenkomsten van samenkomsten als bedoeld in artikel 6.4.4 onder a 

    d. sponsoringsovereenkomsten ter ondersteuning van een project (artikel 6.5.3 onder f), een wetenschappelijke prijs (artikel 6.5.4 onder c) of een patiëntenorganisatie (artikel 6.6.3); 

een en ander voor zover deze tot stand zijn gekomen tussen enerzijds: 

  • beroepsbeoefenaren als bedoeld in artikel 3.1 onderdeel d;  

  • samenwerkingsverbanden van beroepsbeoefenaren en instellingen waarin beroepsbeoefenaren participeren dan wel werkzaam zijn; of 

  • patiëntenorganisaties als bedoeld in artikel 6.6.1; 

 hierna aangeduid als ontvanger of ontvangers,  

en anderzijds: 

  • vergunninghouders als bedoeld in artikel 3.1 onderdeel e. 

 

  1. De verplichting tot openbaarmaking geldt uitsluitend voor zover de ontvanger in Nederland is gevestigd en/of in Nederland patiënten behandelt, geneesmiddelen voorschrijft en/of aflevert.  
     

  1. De verplichting tot openbaarmaking geldt uitsluitend voor zover het totale bedrag uit hoofde van (een of meerdere) overeenkomsten tussen een bepaalde vergunninghouder en een bepaalde ontvanger hoger is dan € 500 per kalenderjaar. 

  1. Uitgezonderd van de verplichting tot openbaarmaking zoals omschreven in dit artikel is de honorering van dienstverlening voor en de sponsoring van onderzoek waarop de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen of het Normenkader niet-WMO-plichtig onderzoek van toepassing is. 

  1. Met de onder in lid 1 a tot en met d genoemde categorieën financiële relaties worden vereenzelvigd overeenkomsten die niet op naam van de ontvanger respectievelijk de vergunninghouder, maar door een derde in opdracht van een ontvanger respectievelijk een vergunninghouder zijn aangegaan, waarbij de regels in deze paragraaf worden toegepast alsof deze overeenkomsten op naam van de ontvanger respectievelijk de vergunninghouder zijn aangegaan.  

  1. Van de onder lid 5 bedoelde overeenkomsten zijn uitgezonderd: 

    a. marktonderzoek dat in opdracht van een vergunninghouder wordt uitgevoerd door een onafhankelijk marktonderzoeksbureau, waarbij beroepsbeoefenaren worden ingeschakeld onder de voorwaarde van wederzijdse anonimiteit; 

    b. overeenkomsten met een onafhankelijke derde partij waarbij de betalingen aan de ontvanger niet aan een specifieke vergunninghouder kunnen worden toegerekend. 

Openbaar te maken gegevens
7.2.2
  1. Ter uitvoering van artikel 7.2.1, dienen per overeenkomst de volgende gegevens in het Transparantieregister Zorg openbaar te worden gemaakt: 

    a. de aard van de financiële relatie op basis van een van de volgende categorieën: 
    i. dienstverlening onkosten 
    ii. dienstverlening honorarium 
    iii. sponsoring samenkomst 
    iv. sponsoring project 
    v. vergoeding gastvrijheid 

    b. het kalenderjaar waarin de overeenkomst is uitgevoerd; 

    c. de naam van de vergunninghouder; 

    d. de naam van de ontvanger c.q. de uitvoerder van de overeenkomst, alsmede het aan de ontvanger c.q. de uitvoerder toegekende BIG- respectievelijk KvK-nummer;  

    e. het betaalde bedrag.  

  2. In geval de uitvoering van (een deel van) de overeenkomst kan worden toegeschreven aan een beroepsbeoefenaar, terwijl de overeenkomst op naam is gesteld van en/of de financiële vergoeding feitelijk is betaald aan een samenwerkingsverband van beroepsbeoefenaren of een instelling waarin beroepsbeoefenaren participeren dan wel werkzaam, wordt in afwijking van lid 1 onderdeel d, (het betrokken deel van) de financiële relatie openbaar gemaakt op naam (en BIG-nummer) van de betrokken beroepsbeoefenaar. 
     

  1. De openbaarmaking van het onder lid 1 onderdeel e betaalde bedrag is:  

    a. exclusief BTW voor zover het een financiële relatie betreft waar een tegenprestatie tegenover staat waarvoor BTW in rekening is gebracht;  

    b. inclusief BTW voor zover het een financiële relatie betreft waar geen tegenprestatie tegenover staat of waar het de vergoeding van onkosten betreft. 
     

  1. Het Transparantieregister Zorg kan algemene overzichten openbaar maken van vergunninghouders die financiële relaties hebben gemeld en van BIG- en KvK-nummers en handelsnamen van (rechts)personen die in het Transparantieregister Zorg zijn opgenomen, voorzien van kenmerken die voor het doel van het Transparantieregister Zorg relevant zijn, een en ander binnen de voorwaarden van de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Aanlevering gegevens
7.2.3
  1. De gegevens die op grond van artikelen 7.2.1 en 7.2.2 openbaar moeten worden gemaakt, dienen per kalenderjaar uiterlijk binnen een door het Transparantieregister Zorg bepaalde termijn door de vergunninghouder te worden aangeleverd bij het Transparantieregister Zorg overeenkomstig een daarvoor door het Transparantieregister Zorg opgesteld format. 

 

  1. Ontvangers c.q. uitvoerders van de betrokken overeenkomsten worden voorafgaand aan de feitelijke openbaarmaking door het Transparantieregister Zorg gedurende een bepaalde periode in de gelegenheid gesteld de over hen gemelde gegevens te verifiëren en feitelijk onjuistheden te (laten) corrigeren. 

 

  1. Bij het ontbreken van een schriftelijke vastlegging als bedoeld in artikel 7.2.5 of indien dat uitdrukkelijk tussen partijen is overeengekomen, geldt in uitzondering op het bepaalde in lid 1 dat ontvangers c.q. uitvoerders die financiële relaties aangaan die op grond van artikelen 7.2.1 en 7.2.2 openbaar gemaakt worden met: 

    a. vergunninghouders die buiten Nederland gevestigd zijn, of 

    b. vergunninghouders die geen lid zijn van een van de sectororganisaties die zijn aangesloten bij de stichting CGR, 

zelf zorgdragen voor aanlevering van de in artikel 7.2.2 bedoelde gegevens, een en ander overeenkomstig het bepaalde in lid 1. 

 

  1. De vergunninghouder heeft een interne procedure op basis waarvan de nakoming van de verplichtingen uit deze paragraaf worden gewaarborgd. 

Duur openbaarmaking
7.2.4 De openbaarmaking op grond van deze paragraaf geldt voor een periode van 3 jaar. Na 3 jaar worden de gegevens door het Transparantieregister Zorg verwijderd. 
Schriftelijke vastlegging
7.2.5 In de overeenkomsten als bedoeld in artikel 7.2.1 lid 1 dienen bepalingen te zijn opgenomen waarin de verplichtingen tot openbaarmaking in het Transparantieregister Zorg op grond van deze Gedragscode zijn vastgelegd. 
Jaaroverzicht
7.2.6 Ten behoeve van een nadere duiding van de jaarlijkse bij het Transparantieregister Zorg op grond van artikel 7.2.2 gemelde financiële relaties, kan de stichting CGR de aan deze meldingen ten grondslag liggende documentatie (doen) opvragen bij de vergunninghouder die de melding heeft gedaan. Vergunninghouders zijn gehouden medewerking te verlenen aan een dergelijk verzoek. Het opvragen van documentatie en de eventuele gebruikmaking daarvan ten behoeve van algemene communicatie geschiedt te allen tijde met de grootste zorgvuldigheid, rekening houdend met de belangen van alle betrokken partijen.